Afkicken, detoxen en ontprikkelen

Ik ben met mijn telefoon vergroeid, zo lijkt het. Is dat bij jou ook zo? Voor werk wil je als zzp-er altijd bereikbaar zijn en als ik dan toch een stukje schermloos ga wandelen, dan moet ie mee om mijn stappen te tellen, een route te vinden en om de voordeur te kunnen openen. Basic functionaliteiten die niet bestonden toen ik een klein meisje was. Nu we aan de vooravond staan van de AI revolutie en het leven er over 5, 10 of 15 jaar nog ingrijpender anders uit zal zien, lijkt het me goed om stil te staan bij manieren om af te kicken, te detoxen en ontprikkelen. Hoe kan het leven wat langzamer? 

ontprikkelen detox

Waren we vroeger vooral bezig om af te kicken van een ongezond eetpatroon, tegenwoordig is eten allang niet meer de voornaamste oorzaak van overgewicht. Stress en gebrek aan beweging dragen daar flink aan bij. En hoewel ik heus graag een kilootje of 5 kwijt zou raken, zorgen stress en gebrek aan beweging vooral voor de behoefte aan ontprikkelen. Wanneer je minder prikkels hebt en minder stress, denk ik dat je vanzelf ook meer tijd beschikbaar hebt om te gaan wandelen of naar de sportschool te gaan zónder je schuldig te voelen over het feit dat je die momenten niet ‘productief’ bent en bijdraagt aan het gezinsinkomen.  

Je moet het je allemaal ook kunnen verloorloven tenslotte, hoeveel een gezonder leven je ook zal brengen: in eerste instantie betaalt het je rekeningen niet… Niet voor niets horen we op RTL Boulevard continu over bekende Nederlanders die in een ver warm oord voor grof geld gaan detoxen en afkicken van hun slechte gewoontes. Meestal betreft dat drugs of drank die ze zijn gaan gebruiken door de stress van het ‘bekend en rijk zijn’. Zo’n afkickkliniek haalt ze weg uit de Nederlandse maatschappij.

De minder ‘rich en famous’ kunnen overigens ook gewoon in Nederland terecht. Ook voor bijvoorbeeld een game- of medicijnverslaving kunnen ze je in eigen land helpen in een detox kliniek. Al kun je ook op andere manieren ontgiften wanneer het allemaal nog niet zo heel heftig met je is. Voorkomen is beter dan genezen, ten slotte. Zo deed ik zelf al eens een zevendaagse sapkuur, nam ik onlangs deel aan een ontzuringschallenge en heb ik me weleens gestort op extra water drinken. De afhankelijkheid van mijn telefoon werd daar echter niet in meegenomen. 

5 telefoonless tips

Met mijn zzp-bestaan in de ‘online wereld’ moet ik de telefoonvrije tijd eerder zoeken in mijn dagindeling en ‘minder’ actief telefoongebruik:

  • niet op de telefoon kijken wanneer je aan het wandelen bent of in een offline meeting zit
  • de telefoon bewust 2 uur per dag op de vliegtuigstand zetten om ongestoord te kunnen werken
  • geen mails of zakelijke apps beantwoorden in het weekend
  • vaker een boek of tijdschrift pakken terwijl de telefoon hoogstens de radio of een spotify playlist aan heeft
  • met de ogen dicht naar een inspirerende spreker luisteren, zodat je niet actief op het scherm kijkt

3 ontprikkelreistips om je terug te trekken

De allerhandigste optie is echter om je afwezigheidsassistent aan te zetten voor het verwachtingsmanagement en off grid te gaan. Even weg van alles. Ik droom weg bij deze 3 digitale detoxplaatjes en kijk wanneer ik een nachtje, een weekend, een midweek of een week mijn telefoongebruik kan rantsoeneren tot een minimum. Geïnspireerd door deze 3 mooie reisopties, uiteraard.

1. Ga op stiltereis 

stiltereis zweden
Bergaliv Loft House is een getaway op de Åsberget berg in het Noorden van Zweden. Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se

Het is niet voor niets één van de reistrends van dit moment, de stilte reis. Stilte reizen naar rustige plekken in de natuur, zonder te veel mensen, zonder te veel geluid steeds populairder. Reizigers zijn steeds vaker op zoek naar ervaringen waar ze echt van bijkomen, zonder dat ze een vakantie nodig hebben om bij te komen van hun vakantie. Zweden mailt mij dat het een geweldige bestemming is voor wie op zoek is naar stilte en de hernieuwde energie. Hier vind je ongerepte natuur, weidsheid en serene wildernis. Wij gingen zelf al eens glampen op een wifi-loos (bijna) onbewoond eiland in Noorwegen.

2. Zoek een dark sky bestemming

darksky park mando lars roed
Dark Sky park Mandø, Denemarken. Foto: Lars Roed

Nog net wat meer rust vind je in de nacht. Dark Sky toerisme omarmt het donker, waar de meeste mensen gaan slapen. Pak je sterrenkijker erbij en geniet van de constellaties van sterrenbeelden, de maan en fenomenen als het Noorderlicht. Kampvuurtje erbij, een plek zonder lichtvervuiling en je ontprikkelmoment is compleet. Ik zette al eens mooie dark sky bestemmingen op een rij. Een tip die daar nog niet bij staat zie je op de foto: het Deense getijdeneiland Mandø, dit is het eerste UNESCO Werelderfgoed in de Waddenzee dat officieel is aangewezen als Dark Sky Park. In een Dark Sky Park is het ’s nachts nog echt donker; je ziet er de sterrenhemel in volle glorie. Deze herfst opent er in Mandø een welkomstcentrum met veel telescopen.

3. Ga op begeleide retraite

mandali retraite
Van dit uitzicht op retraite bij Mandali in Italië alleen al word je zen. Foto: Mandali

Soms heb je wat meer hulp nodig om tot jezelf te komen, een begeleide retraite is dan een goede optie. Op een retraite krijg je een verdiepende ervaring en koppelen de begeleiders je op een liefdevollemanier los van het drukke dagelijkse bestaan met meditatie, yoga en andere activiteiten gericht op zelfontplooiing. Op de foto zie je non-profit retraitecentrum Mandali in Italië, nabij Milaan. Dit is een spirituele vrijhaven, voor iedereen op zoek naar rust en inzicht. Ze noemen zich een spirituele speeltuin, met een met diverse programma’s die je helpen om verbinding te maken met je diepste zelf. Je eet op zo’n retraite vaak vegetarisch en kunt er genieten van een Turks stoombad, een sauna en een zwembad.

Hoe zet jij koers naar een leven waarin je minder vatbaar bent voor stress en daaruit voortvloeiende (scherm)verslavingen?

disclaimer

Lees ook:

Werken aan jezelf op Mindfulness Retreat in Valencia

Geef je gezondheid een boost met een detoxkuur

Kunst, de onverwachte hulp bij verslaving

Ademwerk oftewel Breathwork, hoe gaat dat?

Offline met je puber in Thermae 2000

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.